Vlašići, recept Anica i Jandre Šarić
Sastojci:
- 1kg ribe glavoč srednje velikih
- sol papar
- pola dcl octa
- 2 dcl maslinova ulja
- 2,3 luka
- 4-5 režnja češnjaka
- peršin
- selen
- 1 mrkva
- svježa rajčica ili pelati
- bijelo ili crno vino
- krušne mrvice
- kukuruzna krupica (ne instant)
- 1,2 žlice domaće svinjske masti
Ribu očistiti
Staviti ju pola sata do sat vremena u frižideru premazanu solju i octom kako se kasnije ne bi
raskuhala.
Za to vrijeme u jednu širu zdjelu staviti 1 l vode, dec maslinova ulja, 2 do 3 luka sitno
nasjeckana, 4 do 5 režnja češnjaka, 2 do 3 grančice peršina i selena, 1 mrkvu sitno
nasjeckanu, 2 dcl pelata, malo soli i papra i kuhati sat vremena.
Dodati pola dcl vina (bijelog ili crnog)
Dodati ribu i poslagati ju jednu do druge.
Kuhati još 7 – 10 min.
Riba mora biti prekrivena s tekućinom i ne smije ju se miješati nego samo tresti.
Ako je potrebno dodati malo gustoće ubaciti krušne mrvice da sve skupa malo poveže.
Ostaviti pola sata da odstoji.
Zasebno pripremiti palentu.
U pola litre vode ( za odprilike 2, 3 tanjura) ubaciti soli i veliku žlicu domaće svinjske masti te kuhati palentu odprilike 45 min.
Neprestano miješati.
Kad je palenta gotova odmah ju ubaciti u pleh premazan s maslinovim uljem i pustiti 1 h da se hladi.
Palentu servirati u tanjuru te preliti s umakom a ribu zasebno servirati na tanjuru.