Slane srdele

Metajna, recept Tonica Datković

Sastojci:

  • 25 kg ribe za jednu manju bačvu (mujaca)
  • 4 kg soli

Friško ulovljene srdele (soli se veća riba) slagati u bačvu kojoj smo dno posolili s pola centimetra krupne soli sljedećim redom:
Red gusto zbijenih srdela preko nabacati bogati sloj soli, red srdela…
Poslije soljenja poklopcem pritisnite svaki novi red (pazite da se od prejakog stiskanja riba ne deformira) i tako dok bačva nije puna a zatim sve poklopiti s drvenim okruglim poklopcem i s pizom. Srdele slagati u križ. Nakon tri – četiri dana razina posoljene ribe se spusti, pa se može dodati još nekoliko redova. Nakon desetak dana očisti se masnoća sa stijenki posude i
poklopca, ako se na njemu skupila. Srdele se ugl. nisu čistile nego su se solile cijele.
Ostaviti da stoje 6 m. na sobnoj temperaturi a bačvu treba držati na mjestu gdje ne dopiru sunčeve zrake (konoba).
Tekućina koja je izlazila iz bačvi u ovom procesu a u sebi je sadržavala sol i krv pila se kao liker !