Štrudel od skute

Kolan, recept Sara Čemeljić

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 15 dkg šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 2 žumanjka i 1 cijelo jaje
  • 5-6 žlica ulja
  • 1 svježi kvasac

Staviti brašno u posudu i napraviti u sredini rupu te dodati sve sastojke, a svježi kvasac na kraju (staviti mlake vode u posudu, žlicu šećera i 3 žlice brašna te staviti kvasac u to i čekati da se podigne pa tek onda umiješati u smjesu).
Umijesiti tijesto, dodati prstohvat soli i prekriti kuhinjskom krpom te čekati da se smjesa digne.

Sastojci za nadjev:

  • 1 kg skute
  • 20 dkg šećera
  • 3 vanilin šećera
  • Za aromu dodati malo limuna

To sve izmiješati. Kad se tijesto digne, pobrašniti stol i razvaljati tijesto. Zatim razmazati nadjev po tijestu, zarolati i staviti na pleh, prekriti kuhinjskom krpom i pustiti da se tijesto opet malo digne (15-20 min).
Stavit peći na 170 – 180 o C cca 45 min.