Tradicionalna spiza – stari recepti otoka Paga
Ugor od potoka; hrbol od ubroka;
Puži i kuljani, pečeni i kuhani.
Koprtla i drob, koromač i bob.
Kašu i tarčići, ogrci i račići,
Manule i bugve, pod čipnjon maruzgve:
Utrobica na gradele, slane srdele,
Najnoviji recet: pulićev žgvacet.
Opaljene nožice, pečene glavice,
Kašu na škvari, kulen na pari…..
iz pjesme Ivana Šuljića Iveše
Stari recepti otoka Paga najbolje govore o skromnom životu otočana prije razvitka turizma, ali isto tako pokazuju koliko su se ljudi nekada zdravije hranili i kako su znali iskoristiti svaki pa i najmanji dio namirnice ( o čemu najbolje govori da se jeo i janjeći rep, oči, krv…. )
Razgovarajući s otočanima od Luna sve do Miškovića osim starih recepata otkrili smo i neke stare običaje koji su pratili pripremu tih jela. Uvidjeli smo da se radi o klasičnim mediteranskim jelima kakva srećemo diljem naše obale ali se pokazalo da svako mjesto ipak ima neku svoju posebnost. Glavna prednost tradicionalne paške spize je u kvaliteti namirnica, bilo da jelo spremate na stari način ili ipak koristite neku moderniju varijantu jela. U današnje vrijeme kada se na prehranu pazi sve više zdrave otočne namirnice i naširoko hvaljena mediteranska prehrana dobivaju svoju zasluženu pažnju.
Dobar tek!!