Tradicionalna spiza – stari recepti otoka Paga

Ugor od potoka; hrbol od ubroka;
Puži i kuljani, pečeni i kuhani.
Koprtla i drob, koromač i bob.
Kašu i tarčići, ogrci i račići,
Manule i bugve, pod čipnjon maruzgve:
Utrobica na gradele, slane srdele,
Najnoviji recet: pulićev žgvacet.
Opaljene nožice, pečene glavice,
Kašu na škvari, kulen na pari…..

iz pjesme Ivana Šuljića Iveše

Stari recepti otoka Paga najbolje govore o skromnom životu otočana prije razvitka turizma, ali isto tako pokazuju koliko su se ljudi nekada zdravije hranili i kako su znali iskoristiti svaki pa i najmanji dio namirnice ( o čemu najbolje govori da se jeo i janjeći rep, oči, krv…. )

Razgovarajući s otočanima od Luna sve do Miškovića osim starih recepata otkrili smo i neke stare običaje koji su pratili pripremu tih jela. Uvidjeli smo da se radi o klasičnim mediteranskim jelima kakva srećemo diljem naše obale ali se pokazalo da svako mjesto ipak ima neku svoju posebnost. Glavna prednost tradicionalne paške spize je u kvaliteti namirnica, bilo da jelo spremate na stari način ili ipak koristite neku moderniju varijantu jela. U današnje vrijeme kada se na prehranu pazi sve više zdrave otočne namirnice i naširoko hvaljena mediteranska prehrana dobivaju svoju zasluženu pažnju.

Dobar tek!!


Recepti

  • Hobodnica s kumpiriman

    Lun, recept Marija Šegota Sastojci: 1 hobotnica sol maslinovo ulje peršin Hobotnicu je potrebno dobro istuć da omekša ili ju ostaviti par dana u hladnjači.Nakon par dana kada omekša cijelu

    Više
  • Toć od janjetine s makaruniman

    Novalja, recept preuzet iz kuharice – „ Ca, ča, što se nekad kuhalo na našem otoku“ Sastojci: 1 janjeći but izrezan na kocke 4 šalice kuhanih makaruna 3 žlice ulja

    Više
  • 17 srp

    Brudit

    Novalja, recept Katica Škunca Sastojci: 1,5 – 2 kg manula ( gira oblica ) 1 dl maslinovog ulja 2 luka 400 g pelata pola žličice brašna lovor ružmarin papar sol

    Više
  • Slane srdele

    Metajna, recept Tonica Datković Sastojci: 25 kg ribe za jednu manju bačvu (mujaca) 4 kg soli Friško ulovljene srdele (soli se veća riba) slagati u bačvu kojoj smo dno posolili

    Više
  • Pici u padelicu

    Barbati, recept Jasna Kustić Sastojci: 5 komada piljaka češnjaka 2 žlice maslinovog ulja prstohvat soli U kipuću slanu vodu staviti piljke češnjaka da se kuhajuKada su piljci kuhani procijediti i

    Više
  • Saur od zeca

    Kolan, recept Sara Čemeljić Sastojci: zec 1 kg 2 grančice ružmarina 1 dl kvasine (vinski ocat) 4 režnja češnjaka 1 dl vina (bijelo) 2 dl vode 0,5 dl maslinovog ulja

    Više
  • Štrudel od skute

    Kolan, recept Sara Čemeljić Sastojci: 1 kg brašna 15 dkg šećera 2 vanilin šećera 2 žumanjka i 1 cijelo jaje 5-6 žlica ulja 1 svježi kvasac Staviti brašno u posudu

    Više
  • Saur

    Šimuni, recept Ante Fabijanić Sastojci: 500 g ribe (npr. srdele) maslinovo ulje bijelo vino ocat rajčica češnjak luk ružmarin lovor limun sol Očistiti ribu te ju uvaljanu u brašno popržiti

    Više
  • Pandešpanj

    Pag, recept Marija Buljanović Sastojci: 10 jaja 2 šalice brašna 2 šalice mljevenog šećera pola šalice ulja četvrtina šalice vode prašak za pecivo vanilija malo soli limun Ulje, žumanjke i

    Više
  • Štrike Pag

    Pag, recept Jasna Magaš Sastojci za nadjev: 60 dkg badema 50 dkg šećera 4 jaja 2 vanilije 3 limuna malo maraskina- 2-3 čepa Bademe očistiti i samljeti.Pomiješati sa šećerom, vanilijom

    Više
  • Ovčetina na palenti

    Povljana, recept Marija Rukavina Sastojci: 2 kg ovčetine peršin selen luk češnjak sol papar kupus palenta krupna paška sol Prokuhati meso.Kad zapjeni vodu baciti i oprati meso te ga staviti

    Više
  • Tarci na ovčetini

    Povljana, recept Rajka Škoda Prosijati brašno. U brašno staviti malo krušnih mrvica, malo posoliti, pouljiti i izmiješati.Dodavati vode i miješati dok se ne naprave mali njokići. Samjesa mora biti polumokra.Zakuhati

    Više
  • Lazanje s ovčetinom

    Vlašići, recept Slavka Špalancin Sastojci za pripremu lazanja: brašno voda sol Sastojci za juhu: komad ovčetine voda sol,papar mrkva celer peršin luk Priprema lazanja (rezanci od tijesta) Umijesiti obično tijesto

    Više
  • Brudit od glavoča

    Vlašići, recept Anica i Jandre Šarić Sastojci: 1kg ribe glavoč srednje velikih sol papar pola dcl octa 2 dcl maslinova ulja 2,3 luka 4-5 režnja češnjaka peršin selen 1 mrkva

    Više
  • Puži

    Dinjiška, recept Kate Donadić Sastojci: poljski puževi morska voda maslinovo ulje Puževe se sakuplja po rosi ili po kišnom vremenu.Puževe staviti u jedan kabao i prekriti ih s vinovom lozom

    Više
  • Krvčica od ovce

    Miškovići, recept Frane Mišković Satojci: krvčica 2, 3 krumpira malo soli Prvo krvčicu ostaviti da se dobro skrutne.Kada se je dovoljno skrutnula rasjeći ju na plohe.Staviti kuhat u vruću vodu.Kada

    Više

All Rights Reserved