Tradicionalna SPIZA - STARI RECEPTI OTOKA PAGA

Noć muzeja 2022 logo

Gradski muzej u Novalji i ove godine sudjeluje u manifestaciji Noć muzeja s izložbom ˇTradicionalna spiza- stari recepti otoka Pagaˇ. Stanovnici Luna, Novalje, Barbata, Kolana, Šimuna, Paga, Povljane, Vlašića, Dinjiške i Miškovića podijelili su s nama svoju kulinarsku baštinu. Recepti poput janjećeg mozga danas mogu izazvati čuđenje ali riječ je o receptima koji govore o skromnom načinu života otočana prije razvitka turizma te o njihovoj snalažljivosti zahvaljujući kojoj su znali iskoristiti sve namirnice koje su im bile dostupne. Razlika u prehrambenim navikama od mjesta do mjesta je vrlo mala a do sličnog bi zaključka vjerojatno došli da smo u ovo naše malo istraživanje uključili i obližnje otoke.
Osim starih recepata posjetitelji će imati priliku pogledati i posuđe, od grubih primjeraka za svakodnevnu uporabu do finog porculanskog posuđa koje se vadilo samo za posebne prigode.

Ukoliko i vi želite sudjelovati u pripremi izložbe stare recepte te kuhinjsko posuđe možete donijeti na adresu gradskog muzeja.
Pridružite nam se u Noći muzeja 28. siječnja od 18:00 do ponoći!